Partenerii din cadrul proiectului sunt: partenerul lider – Agenţia pentru Management Energetic Maramures - AMEMM (Maramures, RO), şi partenerul ucrainean: organizaţia non-guvernamentală - FORZA –Agenţia pentru Dezvoltarea Durabilă a Regiunii Carpatice ( Zakarpathia, UA), alături de colaboratorii săi: Consiliul Judeţean Maramureş, Inspectoratul Şcolar al judeţului Maramureş, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca - Centrul Universitar Nord din Baia Mare.
Proiectul şi-a propus ca şi obiectiv general: creşterea nivelului de conştientizare şi sustenabilitatea consumului de energie, reducerea emisiilor de carbon în şcolile implicate din regiunile transfrontaliere printr-un program educaţional comun menit să instruiască elevi cu vârste între 13-17 ani pentru a deprinde aptitudini practice în managementul energiei ce pot fi puse în practice în şcolile din care provin.
Iar prin obiective specifice ale proiectului se doreşte:
- creşterea nivelului de conştientizare a cadrelor didactice şi elevilor cât şi a cunoștințelor în domeniul eficienţei energetice, surselor regenerabile de energie, schimbări climatice;
- reducerea consumului de energie şi a costurilor acesteia în şcolile participante şi realizarea unui sistem permanent de monitorizare a energiei;
- instruirea elevilor pentru a avea cunoștințele şi aptitudinile necesare pentru a evalua consumul de energie din şcolile lor prin crearea unor echipe pentru management energiei;
- realizarea unui program şi a unei metode educaţionale ce va putea fi folosită ca şi referinţă pentru viitoarele şcoli interesate să participe în proiect;
- facilitarea cooperării şi schimbului de cunoștințe între şcolile din regiunile transfrontaliere pe teme de energie;
- realizarea unei diseminări pro-active a activităţilor şi rezultatelor proiectului pentru a încuraja un comportament responsabil faţă de consumul de energie în şcoli şi acasă.
În perioada 12-14 decembrie 2014, beneficiarul, Agenția de Management Energetic Maramureș a invitat partenerul ucrainean și școlile partenere din regiunile transfrontaliere la una dintre cele mai importante activități prevăzute de acest proiect: schimb de experiență intre echipele de management energetic transfrontaliere, organizată sub forma unei tabere tematice în Ocna Șugatag, Maramureș. Echipei din județul nostru se alătură o nouă școală parteneră : Liceul Penticostal Baia Mare.
Programul de instruire a început prin cunoașterea noii școli partenere, astfel școlile din Mukachevo au avut ocazia de a vizita Liceul Penticostal Baia Mare și apoi au analizat activitățile derulate de membrii echipei de management energetic din cadrul Colegiului Tehnic ”Anghel Saligny” Baia Mare, coordonați de profesorii lor și membrii echipei de proiect.
Școlile participante și-au continuat activitatea în Ocna Șugatag, unde au avut la dispoziție două zile pentru a derula sesiunea de pregătire, dar și de a se cunoaște reciproc si a depăși bariera de limbă, cunoscând o parte a județului unde există încă păstrată specificitatea tradițională a culturii maramureșene.
Echipa de proiect a beneficiarului, susținută de profesorii din școlile partenere din Maramureș, precum și experți invitați au pus la punct un program de instruire ce a cuprins: lecții de fizică aplicată, susținute de specialiști din cadrul clubului de astro-fizică din Maramureș, instruiri in domeniul eficienței energetice cu accent pe auditul energetic.
Mai mult, elevii au avut responsabilitatea de a derula un mic audit energetic asupra clădirii în care s-a desfășurat instruirea, folosind echipamentele educaționale specifice achiziționate în cadrul acestui proiect și nu numai.
Rolul acestei sesiuni de instruire a fost să ofere primele noțiuni aplicate în domeniul auditului energetic pe care elevii le vor putea aplica în cadrul activităților de monitorizare energetică a școlilor din care fac parte.
Sesiunea de pregătire s-a încheiat prin stabilirea calendarului de lucru pentru anul ce urmează, în condițiile în care următoarea sesiune de pregătire va avea loc în Ucraina, unde elevii din județul vor ave ocazia de a se familiariza cu modul in care se derulează un audit energetic.